სამართალი
საზოგადოება
Faceამბები
მსოფლიო
მოზაიკა
კულტურა/შოუბიზნესი
სამხედრო
სპორტი
კონფლიქტები
ქართული საშობაო ტრადიციები
ქართული საშობაო ტრადიციები

შო­ბას სა­ქარ­თვე­ლოს სხვა­დას­ხვა კუ­თხე­ში ერ­თნა­ი­რი სი­ხა­რუ­ლით, თუმ­ცა სხვა­დას­ხვაგ­ვა­რი კუ­ლი­ნა­რი­უ­ლი ტრა­დი­ცი­ე­ბით ხვდე­ბი­ან. სა­უ­კუ­ნე­ე­ბის გან­მავ­ლო­ბა­ში ჩა­მო­ყა­ლი­ბე­ბუ­ლი იყო ტრა­დი­ცია - მა­მა­კა­ცე­ბის­გან შემ­დგა­რი გუნ­დი ქუ­ჩებს ჩა­მო­ივ­ლი­და და სიმ­ღე­რით ულო­ცავ­და ხალ­ხს შო­ბის დღე­სას­წა­ულს. მა­ხა­რობ­ლებს ოჯა­ხის დი­ა­სახ­ლი­სი ტკბი­ლე­უ­ლით და სხვა­დას­ხვა პრო­დუქ­ტით ასა­ჩუქ­რებ­და. მოგ­ვი­ა­ნე­ბით მა­მა­კა­ცე­ბი ბავ­შვებ­მა ჩა­ა­ნაც­ვლეს.

სა­ქარ­თვე­ლო­ში სა­შო­ბაო და სა­ა­ხალ­წლო სუფ­რა­ზე სხვა­დას­ხვა კუ­თხე­ში მის­თვის და­მა­ხა­სი­ა­თე­ბელ სა­დღე­სას­წა­უ­ლო კერ­ძებს ამ­ზა­დე­ბენ. და­სავ­ლეთ სა­ქარ­თვე­ლო­ში - სა­ცი­ვი, სა­მეგ­რე­ლო­ში - ელარ­ჯი და ღომი, მეს­ხეთ­ში - ქა­დე­ბი. სა­დღე­სას­წა­უ­ლოდ აუ­ცი­ლე­ბელ ატ­რი­ბუტს წარ­მო­ად­გენს ღო­რის ხორ­ცი. სა­მეგ­რე­ლო­ში - გოჭს წვა­ვენ აჯი­კი­თა და მა­რილ-წყლით, ამ­ზა­დე­ბენ კუ­პა­ტებს ღო­რის შიგ­ნე­უ­ლო­ბი­სა და ხორ­ცის­გან. აღ­მო­სავ­ლეთ სა­ქარ­თვე­ლო­ში, ქარ­თლსა და კა­ხეთ­ში სა­შო­ბაო სუფ­რა­ზე ხში­რად ნა­ხავთ მო­ხარ­შუ­ლი ღო­რის თავ-ფეხს, ღო­რის ხორ­ცის მწვა­დებს და მუ­ჟუჟს. ასე­ვე ტრა­დი­ცი­უ­ლია მრგვლად მო­ხარ­შუ­ლი დე­და­ლი ნივ­რი­ან-ნიგვზი­ა­ნი სა­წებ­ლით.

ყვე­ლა სუფ­რა­ზე შეხ­ვდე­ბით ჩურ­ჩხე­ლებს ან ჯან­ჯუ­ხებს, თხი­ლე­ულს და ჩირს. სა­შო­ბაო-სა­ა­ხალ­წლო მე­ნი­უ­ში შე­დის ასე­ვე გოგ­რა­ში მო­ხარ­შუ­ლი ტკბი­ლი ფლა­ვი.

აღ­მო­სავ­ლეთ სა­ქარ­თვე­ლოს სოფ­ლებ­ში სა­შო­ბა­ოდ ხში­რად აცხო­ბენ ქა­დებს, ზო­გან ჩვე­უ­ლებ­რი­ვი პუ­რის ცო­მით, ზო­გან ნა­ხევ­რად ფე­ნო­ვა­ნით. გულ­ში კა­რაქ­ში ან ერ­ბო­ში მო­ხა­ლულ შაქ­რი­ან ფქვილს უდებ­დნენ.

იხი­ლეთ ვრცლად

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
ენტონი ფაუჩი მიმართვას ავრცელებს - "აიცერი, თუ არ ხარ აცრილი და მიიღე "ბუსტერ" დოზა, თუ უკვე აცრილი ხარ"

ქართული საშობაო ტრადიციები

ქართული საშობაო ტრადიციები

შობას საქართველოს სხვადასხვა კუთხეში ერთნაირი სიხარულით, თუმცა სხვადასხვაგვარი კულინარიული ტრადიციებით ხვდებიან. საუკუნეების განმავლობაში ჩამოყალიბებული იყო ტრადიცია - მამაკაცებისგან შემდგარი გუნდი ქუჩებს ჩამოივლიდა და სიმღერით ულოცავდა ხალხს შობის დღესასწაულს. მახარობლებს ოჯახის დიასახლისი ტკბილეულით და სხვადასხვა პროდუქტით ასაჩუქრებდა. მოგვიანებით მამაკაცები ბავშვებმა ჩაანაცვლეს.

საქართველოში საშობაო და საახალწლო სუფრაზე სხვადასხვა კუთხეში მისთვის დამახასიათებელ სადღესასწაულო კერძებს ამზადებენ. დასავლეთ საქართველოში - საცივი, სამეგრელოში - ელარჯი და ღომი, მესხეთში - ქადები. სადღესასწაულოდ აუცილებელ ატრიბუტს წარმოადგენს ღორის ხორცი. სამეგრელოში - გოჭს წვავენ აჯიკითა და მარილ-წყლით, ამზადებენ კუპატებს ღორის შიგნეულობისა და ხორცისგან. აღმოსავლეთ საქართველოში, ქართლსა და კახეთში საშობაო სუფრაზე ხშირად ნახავთ მოხარშული ღორის თავ-ფეხს, ღორის ხორცის მწვადებს და მუჟუჟს. ასევე ტრადიციულია მრგვლად მოხარშული დედალი ნივრიან-ნიგვზიანი საწებლით.

ყველა სუფრაზე შეხვდებით ჩურჩხელებს ან ჯანჯუხებს, თხილეულს და ჩირს. საშობაო-საახალწლო მენიუში შედის ასევე გოგრაში მოხარშული ტკბილი ფლავი.

აღმოსავლეთ საქართველოს სოფლებში საშობაოდ ხშირად აცხობენ ქადებს, ზოგან ჩვეულებრივი პურის ცომით, ზოგან ნახევრად ფენოვანით. გულში კარაქში ან ერბოში მოხალულ შაქრიან ფქვილს უდებდნენ.

იხილეთ ვრცლად

8 ოქტომბრიდან ახალი მთვარე სასიყვარულო ურთიერთობებს მაგიით აავსებს - ასტროლოგიური  პროგნოზი

კაცმა ყოფილი ცოლის საყვარელს ოჯახის დანგრევის გამო უჩივლა და 750 000 დოლარი მიიღო

მიუსაფარი ქალი ინტერნეტვარსკვლავად იქცა - მეტროში გადაღებულ ვიდეოს მილიონზე მეტი ნახვა აქვს