მოდელი სალომე ღვინიაშვილი ამჯერად კულინარიაზე გვესაუბრება. მიუხედავად იმისა, რომ ოჯახში დამხმარე ქალბატონი ჰყავს და ამ საკითხში მას მთლიანად ენდობა, სამი შვილის დედა, სხვადასხვა დროს კერძებს თავადაც ამზადებს და თითქმის ყველაფრის კეთება იცის. როგორც აღნიშნავს, მის მიერ მომზადებული გემრიელი საჭმელი მეუღლესაც ძალიან მოსწონს და სამეგობროშიც პოპულარობით სარგებლობს.
- ვფიქრობ, არ არსებობს ქალი, რომელმაც კერძების მომზადება არ იცის. არ მესმის იმ ქალბატონების, რომლებიც ამბობენ, - არ შემიძლია, არ გამომდისო; მზარეულად არავინ დაბადებულა. თუ არ გინდა ან გულით არ აკეთებ, არანაირი საქმე არ გამოგივა, მაგრამ როცა მონდომებული ხარ, გამორიცხულია, რომ ვერ შეძლო. ვერ ვიტყვი, რომ სხვა ქალბატონებისგან დიდად განვსხვავდები და რაღაც განსაკუთრებულს ვამზადებ. როცა დედასთან და ბებიასთან ერთად ვცხოვრობდი, ვხედავდი, რას როგორ ამზადებდნენ და ბუნებრივია, მამახსოვრდებოდა. როცა გავთხოვდი და დამოუკიდებლად ცხოვრებამ მომიწია, რა თქმა უნდა, ყველაფერი ვისწავლე. თავიდან ვეკითხებოდი, მერე კი კერძების მომზადება ჩემი ფანტაზიით დავიწყე. ცომეულთან ნაკლებად "ვურთიერთობ". პიცაც არასდროს გამომიცხვია. ხინკალი არ გამიკეთებია, მაგრამ მომიხვევია. ჩემი დედამთილი ხინკლით ხშირად მანებივრებს და ეგ პრობლემა მოხსნილი მაქვს. ნამცხვრების ცხობა არ მიწევს, მაგრამ რომ გავაკეთო, დარწმუნებული ვარ, კარგი გამომივა. ჩემი დამხმარე ქალი ისეთ გემრიელ საჭმელებსა და ტკბილეულს ამზადებს, მაგალითად - ბრაუნს, კექსებს, რომ საკუთარ თავს უფლებას არ ვაძლევ, რამეში ჩავერიო. მისი კექსი ჩემს სამეგობროში ძალზე პოპულარულია.
მარტივი და გემრიელი - შემწვარი კვერცხი
დაბალკალორიული მაკარონი
სალათები
"ხაჭაპური" არველაძეებისეულად
- ერთ საიდუმლო რეცეპტს გაგიმხელთ, რომელიც შოთა არველაძის მეუღლემ - თამუნამ მასწავლა. ეს არის ხაჭაპური - "XXI საუკუნე". საერთოდ, თამუნა გემრიელ კერძებს ამზადებს, ყოველთვის ამბობდნენ, რომ მისი ხაჭაპური განსაკუთრებული იყო. მეც ჩავწვდი მის საიდუმლოს. ტაფაზე სომხურ ლავაშს დააფენთ, ზემოდან დადებთ ყველს (ყველანაირი სახეობის შეგიძლიათ გამოიყენოთ) და მეორე ლავაშს. ჯერ ერთ ფენას გამოაცხობთ, მერე - მეორეს და ზუსტად ორ წუთში მზადაა უგემრიელესი ხაჭაპური. ნამდვილს არ ჩამოუვარდება და მაგალითად, ჩემს შვილებს ეს უფრო მოსწონთ, ვიდრე ბებიაჩემის გამოგზავნილი (იცინის). სკოლაში წასვლამდე, თითქმის ყოველ დილით ვუმზადებ. ვიზუალურად ჩვეულებრივი ხაჭაპურივითაა და თავისუფლად შეგიძლიათ, სტუმარსაც გაუმასპინძლდეთ. ნებისმიერს ისე მოატყუებთ, ვერც კი მიხვდება (იცინის).ინგლისური "ფასტ ფუდ"
თურქული სამზარეულო
- ინგლისელებისგან განსხვავებით, თურქებს უფრო გემრიელი კერძები და მრავალფეროვანი სამზარეულო აქვთ. ერთმა თურქმა ქალბატონმა მასწავლა, რომ მათ, მაგალითად, ბრინჯის მოხარშვის განსხვავებული და თავისებური წესი აქვთ. ზუსტად ისეთი არ გამომდის, მაგრამ მარცვლები ერთმანეთს არ მიეწებება, თუ მარილიან წყალში მოხარშულ ბრინჯს მშრალ ტილოზე დაყრით. წყალი დაშრება და ბრინჯი უფრო ფანტია იქნება. თურქებს იგი ძალიან უყვართ ქათმის ან ცხვრის ხორცით. განსაკუთრებით პოპულარულია თურქული "ლაჰმაჯუნი". იგი პიცასავითაა, ზემოდან კი დახეხილი აქვს ცხვრის ხორცი, მწვანილი, პომიდორი და ა.შ. მოგეხსენებათ, თურქული ქაბაბიც ცნობილია. საერთოდ, თურქული საკვები იმდენად ცხარე არ არის, რამდენადაც სანელებლების გემო აქვს. ყველაფერს ერთნაირი, სპეციფიკური გემო დაჰკრავს. შესაძლოა, სხვისთვის ჩვენი კერძებიც ასეთია, რადგან უმეტესად, ქართველებიც ერთსა და იმავე სუნელებს ვიყენებთ, მაგრამ ჩვენს კერძებს მიჩვეული ვართ და ამას ვერც ვგრძნობთ.თამთა დადეშელი
(გამოდის ხუთშაბათობით)